Adrese:
Bērzaunes iela 7,
Rīga (VEF)
Darba laiks:
Pm. - Pk.: 08:00-20:00

Uzmanies no lēta permanentā meikapa!

Katras sievietes sapnis ir no rīta pamosties skaistai. Permanentais grims daļēji šo sapni var piepildīt. Tiesa, šī tautā iecienītā procedūra, kas ir nu jau vairāk kā 20 gadus veca, ir neskaitāmām šaubām un mītiem caurvīta. Lielākoties tas notiek tāpēc, ka tīmeklī pieejamā informācija ne vienmēr ir patiesa, un meistariem, kuri sniedz pakalpojumus mājas apstākļos, bieži vien nemaz nav nepieciešamās kvalifikācijas.

Uzmanies no lēta permanentā meikapa!

Kā nepieļaut nekvalitatīvi izveidotas acu kontūrlīnijas un greizas lūpu kontūras, sāpes un infekcijas?

Jautājumi, kas rodas kā pirmie – permanentais tetovējums - vai tas paliek uz mūžu vai kāpēc tas tik ātri izbalē? Vai tas atkarīgs no tehnikas, no kvalitātes?

Kvalitatīvs permanentais grims ir noturīgs, tomēr neviens jau nav solījis, ka tas paliks uz mūžu. Krāsvielu daļiņas ar laiku izbalē un pakāpeniski tiek izvadītas no organisma caur limfātisko sistēmu. Visātrāk krāsa izzūd no uzacīm (1-3 gadu laikā), pēc tam no lūpām (3-5), bet visilgāk turas uz acīm (3-7 gadi). Šī noturība atkarīga no faktoru virknes: ādas tipa, vecuma, pigmenta sākotnējās intensitātes un ievadīšanas tehnikas, dzīvesveida (sports, saule, kosmetoloģiskās procedūras) un izmantotā pigmenta tipa. Šobrīd plaši izmanto noturīgas krāsvielas, kas līdzīgas tetovēšanas krāsām, un mikropigmentācija saglabājas ilgāk. Taču permanentā grima pašas idejas pamatā ir īslaicīgums. Klientam ir iespēja jebkurā brīdī mainīt formu un intensitāti vai pat pēc vēlēšanās/nepieciešamības zīmējumu likvidēt pavisam. Tādēļ mikropigmentācijas spēja izzust pat ir zināms pluss!

Kāpēc mikropigmentācija ir tik dārga?

Tā vienmēr bijusi premiālas klases procedūra un būtībā tāda arī paliek. Meistara profesionalitāte, kvalifikācijas paaugstināšana, iekārtas un izejmateriāli, higiēnas un sanitāro normu ievērošana – tas viss veido gala cenu, kas pēc loģikas nemaz nevar būt zema. Ja cena ir aizdomīgi zema, tad vērts uzdot jautājumu – kāpēc? Atbilde rodas pati.

Ar ko atšķiras permanentais grims, tatuāža, mikropigmentācija un mikrobleidings?

Pirmie trīs termini nozīmē permanento grimu ar aparātiem un to būtība krasi neatšķiras, savukārt mikrobleidings ir metode, kad krāsa tiek uzklāta manuāli, ar speciālu, pigmentā iemērktu asmeni, iegriežot ādā. Metodes pirmsākumi meklējami Āzijā, taču eiropiešu ādai tā nav īsti piemērota. 99,9% gadījumu mūsu ādai piemērotāka ir aparātu metode.

Kad finansiālu iespēju nav, tomēr vēlme pēc permanentā grima no tā nemazinās, vai var uzticēties meistariem, kas strādā mājās? 

Mūsu valstī ir stingri noteikumi, kas nosaka, kādam jābūt kabinetam, kurā tiek veiktas kosmetoloģiskas manipulācijas, tostarp arī permanentās. Tāpēc šīs procedūras veikšana mājās nav likumīga. Kārtīgi apdomājiet, vai gribat riskēt ar veselību un veikt procedūru bez garantijas, jo šie meistari neslēdz līgumu un neizsniedz čeku. Pierādīt viņa vainu pēc tam būs grūti.

Kādas ir meistara garantijas salonā? Vai viņa pienākumos ir novērst savas pieļautās kļūdas bez maksas, atlīdzināt izdevumus par lāzera procedūrām?

Jāatšķir situācijas, kad permanentais grims ir JĀUZLABO un kad tas JĀIZLABO. Klienti mēdz šos jēdzienus jaukt. Ne jau velti mēs vienmēr iepriekš vienojamies ar klientu, ka galīgo rezultātu var iegūt tikai pēc vairākām procedūrām (pamatprocedūra un tā saucamās korekcijas, kuras var būt pat vairākas). To, vai korekcija ir iekļauta cenā, vai par to jāmaksā atsevišķi, nosaka speciālists. Ja meistars atzīst kļūdu un sava reputācija viņam ir svarīga, viņš atgriezīs naudu par procedūru un samaksās klientam par korekciju/ likvidēšanu.

Kādiem dokumentiem jābūt permanentā grima speciālistam?

Tie ir dokumenti, kurus pieprasa arī oficiālās iestādes: diploms par profesionālo izglītību, kas izdots akreditētā skolā, pabeidzot licencētas programmas, un apliecībai par minimālo higiēnas prasību kursiem. Ir vēl daudz svarīgu detaļu, kuras jūs nedrīkstat palaist garām, un nav jākautrējas par tām vaicāt. Klients, protams, nevar zināt, vai tiek ievēroti visi drošības noteikumi, tomēr izrādiet pašiniciatīvu un esiet vērīgi!

  • Obligāti jautājiet meistaram parādīt adatas, kuras viņš gatavojas izmantot procedūrai. Tām jābūt vienreizlietojamā sterilā iepakojumā.
  • Visiem priekšmetiem, ar kuriem ir saskare procedūras laikā, jābūt apklātiem ar vienreizlietojamu plēvi (galdiņš, lampa, krēsls, aparāta virsma). Tikai tā var ievērot „vienreizlietojamu” virsmu prasības. Šķidrie dezinfekcijas līdzekļi ne vienmēr var pilnībā nodrošināt virsmu tīrību, jo aparātiem nedrīkst izmantot šķidrumu, vēl jo vairāk 15 minūtes vai stundu turēt šķidrumā, kā to prasa noteikumi.
  • Obligātie aizsarglīdzekļi gan meistaram (cimdi, maska, cepurīte), gan arī klientam (cepurīte, apģērba pārklājs).
  • Pēc procedūras meistaram obligāti jāutilizē izmantotās adatas speciālā konteinerā. Neievērojot higiēnas un aseptikas noteikumus, pastāv inficēšanās risks: lokālas infekcijas, hepatīts (B, C) un HIV.

Ja jums rodas kaut vismazākās šaubas par procedūras sterilitāti un drošību, neveiciet procedūru tādā salonā. Atcerieties – jūsu veselība ir svarīgāka!

Meistars-iesācējs. Visi kādreiz tādi esam bijuši. Kā pārliecināties par meistara kvalifikāciju? 

Labākais veids – jūsu paziņu un draugu atsauksmes, kuri jau ir izmantojuši attiecīgā meistara pakalpojumus un ir apmierināti ar rezultātu. Vai arī fotoattēli sociālajos tīklos, vēlams ar sadzijušu darbu attēliem. Taču pievērsiet uzmanību fotoattēlu stilam, jo nereti meistars izmanto kādā citā valstī pazīstama meistara darba fotoattēlus cerībā, ka par to neviens neuzzinās. Protams, iesācēja pakalpojumi izmaksā lētāk. Ir zināms risks, kas, protams, ir lielāks nekā pie pieredzējuša meistara. Tomēr speciālists-iesācējs arī var būt talantīgs.

Lēts instruments – bēdīgs rezultāts?

Parasti tā tas ir. Īpaši tas attiecas uz lētām krāsvielām, kuras var iegādāties internetā un kurām nav nekādu sertifikātu. Galu galā tās var būt pat bīstamas veselībai. To pašu var teikt arī par aparatūru. 

Ja uzacis kļūst zaļganas, bet lūpas – zilganas. Kāds būs galīgais permanentā grima rezultāts un pēc cik ilga laika jāveic korekcija?

Pigmentu ir ļoti daudz, tie ir ļoti dažādi un paredzēti dažādiem mērķiem. Par to, kā pigments mainīsies laika gaitā, atbild speciālists. Jebkurš pigments mainīs savu toni. Tas ir neizbēgams fiziski ķīmisks process. Nelielas krāsas izmaiņas uz vēsāku vai siltāku toni ir norma. Tas ir viegli koriģējams. Bet zaļas un zilas uzacis ir meistara kļūda.

Kā mazināt sāpju sajūtas?

Mūsdienās mikropigmentācijas aparāti ir kļuvuši jaudīgi un precīzāki. Tādēļ meistars var veikt procedūru ātri, un sāpju sajūtas būs minimālas. Turklāt mēs izmantojam anestezējošu līdzekļu aplikācijas pirms procedūras un tās laikā. 

Kas ir dabīgie pigmenti?

Iespējams, ka jūs sarūgtināšu, tomēr ir laiks šo mītu kliedēt reizi par visām reizēm. Dabīgu pigmentu permanentajam grimam NAV. Ar jēdzienu „dabīgs” kosmetoloģijā saprot augu vai dzīvnieku izcelsmes komponentu klātbūtni līdzeklī. Neviens legāls Eiropas krāsvielu ražotājs pigmentos neizmanto augu vai dzīvnieku izcelsmes komponentus. To aizliedz 2003. gada Eiropas rezolūcija, kurā noteiktas visas prasības mikropigmentācijas aparatūrai un pigmentiem. Krāsvielās neiekļauj augu komponentus, jo tie mēdz izsaukt alerģiju un ir ļoti nestabili krāsas piesātinātības un viendabīguma ziņā. Permanentā grima pigmenti iedalāmi organiskajos (skābekļa savienojums ar nemetāliem) un neorganiskajos (skābekļa savienojums ar metāliem). Visi šie pigmenti tiek sintezēti laboratorijās un pēc būtības nevar būt dabīgi. Bet tas nenozīmē, ka tie ir „slikti”. Tieši otrādi – šīs krāsvielas ir stabilas un neizraisa alerģiju.

Vai permanentais grims ir drošs?

Pēc Eiropas (tostarp arī Latvijas) likumdošanas, mikropigmentācijas meistaram obligāti jābrīdina klients par varbūtējiem riskiem un sarežģījumiem:

  • alerģiskas reakcijas, ādas reakcijas (iekaisums, tūska, apsārtums, nieze dzīšanas periodā);
  • herpes vīrusa provocēšana procedūras laikā uz lūpām;
  • keloīdu rētu veidošanās (ja ir patoloģiska nosliece).

Šī gada laikā sanitārā inspekcija pie mums veica pārbaudi divas reizes, neatrodot nevienu pārkāpumu vai nepilnību. Mēs ar to lepojamies un garantējam saviem klientiem absolūtu drošību.
 


Dalīties